Obiceiuri si traditii de nunta
Cele mai cunoscute obiceiuri si traditii de nunta. Tu tii cont de ele la nunta?
Cele mai cunoscute obiceiuri si traditii de nunta. Atunci cand un cuplu se hotaraste sa isi lege destinele urmeaza pentru ei cea mai frumoasa, dar si cea mai grea parte: organizarea nuntii.
Dincolo de rochia de mireasa, costumul mirelui si de restul detaliilor legate de de alegerea restaurantului sau a decoratiunilor, mai exista si obiceiurile si traditiile de nunta pe care le pot respecta la nunta lor.
Interesant este si faptul ca in functie de regiunea de unde sa afla mirii traditiile si obiceiurile pot sa difere foarte mult.
Iata care sunt cele mai cunoscute obiceiuri si traditii de nunta pe care tot mai multa lume le-a respectat de-a lungul timpului si de care puteti tine cont si voi daca, desigur, va place sa pastrati traditiile.
1. Traditii inainte de nunta
Inainte de nunta are loc un intreg ritual care incepe chiar de la obiceiul legat de petitit.
In prezent nu prea se mai practica acest lucru, insa in trecut viitorul mire sau parintii mirelui mergeau la socrii in vizita pentru a discuta despre nunta si inclusiv despre ce obligatii au cele doua familii.
La aceste intalniri intervenea si cererea sau targuiala atunci cand baiatul cerea mana fetei parintilor ei, iar ei trebuiau sa fie de acord cu aceasta nunta, altfel nu avea loc. Dupa ce nunta era stabilita, se tineau cont de urmatoarele obiceiuri:
Urmeaza sa faci nunta? Alege acum ” Fotograf Nunta Bucuresti „ Cere oferta!
- Barbieritul mirelui – nelipsit de la nici o nunta. Mirele impreuna cu calaverii sai de onoare sunt acasa la acesta si se pregatesc sa mearga sa ia nasii, iar apoi mireasa. In trecut, mirele chiar era barbierit de catre cavalerii de onoare, insa in prezent gestul este facut doar simbolic.
- Gatitul miresei – la gatitul miresei participa domnisoarele de onoare, mama, nasa si alte persoane dragi, dar tot femei. Acestea o ajuta pe mireasa sa se imbrace si sa isi puna accesoriile, iar nasa o machiaza si ii prinde voalul. Dupa ce mireasa este gata, mirele ajunge sa o ia de acasa, ii da buchetul de flori si coboara in strada impreuna cu nuntati pentru urmatorul moment.
- Hora si turta miresei – in fata casei miresei se formeaza o hora cu toti nuntasii prezenti. Acest obicei simbolizeaza faptul ca parintii fetei sunt bucurosi ca fata lor se va casatori. La finalul horei nasa rupte turta deasupra capului miresei si o imparte cu nuntasii.
Daca va place cum suna aceste traditii si doriti sa le includeti în nunta dvs., verificati oferta noastra de preturi aici sau contactati-ne pentru a rezerva o data!
2. Traditii din timpul nuntii
La biserica
Cununia religioasa reprezinta un moment foarte emotionant atat pentru miri, pentru nasi dar si pentru parintii mirilor. In timpul slujbei religioase exista o regula a asezarii in fata preotului. Daca la intrarea in biserica mireasa este insotita de nas iar mirele de nasa, acum nasa sta langa mireasa iar nasul langa mire. Ambii nasi sunt cei care tin lumanarile.
Tot in biserca, dupa ce preotul face slujba de logodna a mirilor, cei doi miri isi pun verighetele pe degete.
Acesta este un moment la fel de emotionant si cu o semnificatie aparte. De acum destinele lor sunt unite sub sfanta taina a casatoriei. Un alt obicei destul de amuzant se refera la momentul cand mirii incearca sa se calce pe picioare in timpul dansului din jurul mesei.
Traditia spune ca cel care calca primul piciorul partenerului va fi cel care va domina familia.
La sfarsitul slujbei mirii se saruta si sunt felicitati, iar acestia impart bomboane si marturii. Atunci cand ies din biserica se arunca peste ei cu boabe de orez sau de grau, semn al belsugului pentru noua familie.
Sedinta foto
Intre ceremonia religioasa si petrecerea de la restaurant, mirii participa la o sedinta foto de nunta, singuri cu fotograful sau impreuna cu nasii. Acest moment este foarte important deoarece mirii vor strange cu aceasta ocazie cele mai frumoase amintiri de la nunta lor.
Echipa noastra de fotografi profesionisti si videografi este experta în capturarea acestor momente speciale. Verificati oferta noastra de preturi aici.
La restaurant
In seara nuntii mirii impreuna cu invitatii merg la petrecerea pe care cei dintai o organizeaza in cinstea unirii destinelor.
De obicei, aceasta are loc in aceeasi zi cu cununia religioasa. Traditia spune ca mirii si nasii intra primii in restaurant, iar apoi acestia intampina de la intrare si restul invitatilor. In timpul petrecerii vor avea loc mai multe obiceiuri si traditii precum:
Valsul miresei – cel care deschide petrecerea, mirii sunt primii care vor dansa
Furatul miresei – un moment foarte distractiv
Tortul de nunta – mirii taie amandoi tortul de nunta ce simbolizeaza prima sarcina pe care o indeplinesc impreuna ca sot si sotie
Aruncatul buchetului – pot participa doar domnisoarele nemaritate, cine prinde buchetul se va marita curand
Aruncatul jartierei – un moment al domnilor asemanator cu aruncatul buchetului
Inlocuirea voalului miresei – de catre nasa, iar mireasa primeste o basma ceea ce inseamna ca a devenit femeie maritata
3. Traditii de dupa nunta
Chiar daca ziua nuntii a luat sfarsit, petrecerea nu se opreste aici. A doua zi de dimineata dupa ziua nuntii are loc o adunare la casa mirilor pentru ciorba de potroace.
O alta traditie spune ca la o saptamana dupa nunta, mirii si nasii trebuie sa mearga la biserica pentru ca sa primeasca binecuvantarea de la preot pentru noua familie.
Dupa aceea, urmeaza mult asteptata luna de miere in care proaspetii casatoriti vor pleca intr-o vacanta.
Acestea sunt cele mai cunoscute traditii dinaintea nuntii, din timpul nuntii sau de dupa nunta. Daca si tie iti plac, nu ezita sa tii cont de ele la nunta ta.